Naar boven

DOLBY ATMOS maakt de surround-ervaring nog indrukwekkender

 
DOLBY ATMOS gaat ver voorbij aan het huidige surround geluid om een nieuw soort realisme te creëren voor filmliefhebbers.

In een film met DOLBY ATMOS beweegt het geluid door de ruimte om een ervaring te creëren die overeen komt met wat je op het scherm ziet. Dolby Atmos breidt het aantal onafhankelijke surroundkanalen en speakers uit om nieuwe mogelijkheden te creëren voor filmmakers. Ze kunnen een realistischer geluid creëren. 

ATMOS maakt het door middel van opnamesoftware en audiohardware mogelijk om audiotracks naar verschillende speakers in meerdere gebieden van de ruimte te sturen om zo een realistische audioweergave te bieden.

Met 7.1-kanaals surroundgeluid heb je 8 kanalen, drie voorin de ruimte, twee aan de zijkant, twee achterin de ruimte en een subwoofer kanaal. Bij het maken van films worden deze kanalen gebruikt om de geluidseffecten door de kamer te creëren. Hoeveel speakers u aansluit op een bepaald gebied heeft hierop geen invloed, alle speakers waren tot nu toe gelimiteerd tot datzelfde kanaal. Alle speakers op dat kanaal spelen dus hetzelfde geluid op hetzelfde moment.  

DOLBY ATMOS verwerkt tot 128 kanalen, die gestuurd kunnen worden naar 64 onafhankelijke speakers. Op deze manier kunnen ontwikkelaars geluidsobjecten door de hele ruimte plaatsen. Hierdoor kan je het geluid volgen en komt het overeen met wat je op het scherm ziet. 

DOLBY ATMOS bestaat al langere tijd in de bioscopen, de engineers hebben het nu mogeijk gemaakt Dolby Atmos naar de huiskamer te brengen om ook thuis de surround-ervaring nog realistischer en indrukwekkender te maken!
 

Voor het creëren van DOLBY ATMOS is het het beste om de speakers boven de luisterpositie te plaatsen zoals op de afbeelding hierboven. De speakers kunt u dan het beste in of aan het plafond plaatsen. Iedere speaker is hiervoor geschikt, het is wel belangrijk dat de versterker de Dolby Atmos kan decoderen en dit naar de verschillende speakers kan sturen. Hiervoor zal een nieuwe benaming gebruikt worden, zoals een 5.1.4 opstelling. Deze bestaat uit de bekende 5.1-kanaals opstelling en bevat daarnaast nog 4 speakers boven de luisterpositie.

Als u geen speakers kwijt kunt in het plafond of eigenlijk geen speakers aan het plafond wil hangen, heeft u tevens de mogelijkheid gebruik te maken van DOLBY ATMOS add on speakers. Deze luidsprekers kunnen het volledige en gedetailleerde overhead geluid via plafond reflectie weergeven, zonder dat u extra speakers in het plafond hoeft te plaatsen. Dit nieuwe type speakers plaatst u op uw huidige front en/of surround luidsprekers.

 

Wilt u meer weten over DOLBY ATMOS?

Mail ons, onze specialisten helpen u graag verder: support@apollo.nl
Bellen kan natuurlijk ook: 036 533 9099

De huidige AV-receivers die DOLBY ATMOS ondersteunen zijn: 

Yamaha
RX-A850
RX-A1050
RX-A2050
RX-A3050
CX-A5100
 
Onkyo
TX-NR646
TX-NR747
TX-RZ800
TX-RZ900
TX-NR1030
TX-NR3030
PR-SC5530

Denon
AVR-X1200
AVR-X2200
AVR-X3200
AVR-X4200
AVR-X6200
AVR-X7200

Marantz
NR1606
SR5010
SR6010
SR7010