Naar boven

Panasonic Lumix 10 Bit filmen


Wat is dit precies?

Panasonic Lumix GH5 beschikt over talloze professionele functies waaronder het zogenaamde ‘ 10-bit filmen’.  Wat is dit precies en nog belangrijker waarom zou u het willen gebruiken?

10 Bit

Het "10-bit" zegt iets over de sub-pixels van opgenomen beelden. Opgenomen kleuren worden in drie kanalen opgeslagen, namelijk: rood, groen, blauw (RGB). De 8-bit of in dit geval 10-bit zegt iets over het aantal kleuren dat gemaakt kan worden met deze drie kleuren.

Ruim een miljard kleurentonen

Misschien wordt het wat technisch maar bij 8-bit codec zijn dit 256x256x256 = 16,7 miljoen kleurentonen en bij 10-bit maar liefst 1024x1024x1024 = 1,07 miljard kleurentonen. Dat is dus meer dan 64 keer meer tonen pér pixel. 

Zoals in onderstaande afbeelding te zien is, is er een duidelijk verschil tussen 8 en 10 bit beelden: de overgangen zijn veel soepeler en er zijn veel meer kleuren zichtbaar.
 


Het voordeel van 10 Bit filmen

Het voordeel van 10-bit is dat de beelden mooier en vloeiender kleuren kunnen weergeven. Echter het scherm waarop je de opgenomen beelden wilt weergeven, moet wel 10-bits kleuren ondersteunen. Daarom is 10-bit ook steeds meer verwerkt in consumentenelektronica. Veel 4K TV’s hebben dit al en ook desktop monitoren krijgen hier ondersteuning voor.

Video afspelen

Met 10 bits heeft u dus de beschikking over ruim een miljard verschillende kleuren. Het verschil tussen 8 en 10 bit wordt bijvoorbeeld heel duidelijk wanneer u de video afspeelt op een televisie.

Kleurcorrectie toepassen

Ook wanneer u achteraf veel kleurcorrectie wilt toepassen, zijn de pluspunten van 10 bits zichtbaar. Het maakt het namelijk makkelijker om kleuren preciezer te bewerken of aan te passen. Als u video's toont op social media dan is het verschil tussen 8 en 10 bits minder tot niet merkbaar.

Lees ook over:

Panasonic Rack Focusing / Focus Transition, klik hier
Panasonic Post Focus. klik hier
Panasonic Lumix L Monochrome Modus, klik hier
Panasonic Firmware update,Klik hier
Panasonic Lumix V-Log L upgrade Klik hier