Naar boven

Panasonic Lumix GH5

Fotografen kiezen Panasonic Lumix GH-5

De Panasonic Lumix GH-5 is een mirrorless camera die gericht is op de videografen. De GH5 volgt de veelgeprezen GH4 op, deze beschikte al over 4k 30fps video en Panasonic had dus een naam hoog te houden met de GH5.

Verbeterpunten

De GH5 heeft een aantal verbeterpunten ten opzichte van zijn voorganger. De camera filmt in 4k met 60 frames per seconden en 10 bit kleurendiepte.  De 4.2.2. subsampeling zorgt ervoor dat er meer kleurinformatie in de film te vinden is ten opzichte van de 4.2.0. van zijn voorganger.

20,3 megapixel, GH5: perfect voor foto's

Naast video werkt de GH5 ook perfect voor foto’s. De 20,3 megapixel sensor heeft geen lowpass filter waardoor de foto’s scherper worden. De nieuw Venus Engine verwerkt foto’s tot 1.3 keer sneller als voorgaande camera’s. Deze Venus Engine analyseert elke pixel en ‘ziet’ of op de pixel een belangrijk gedeelte van de foto te zien is. Dat belangrijk gedeelte kan een rand van een onderwerp zijn. De processor weet vervolgens wat hij met de diverse pixels moet doen om deze optimaal te verwerken.

6K foto

Een ander speerpunt van de GH5 is 6K foto. Bij 4K foto kon je uit een reeks opnamen een 8 megapixel foto halen, met 6k foto wordt dit een 18 megapixel. De functie werkt op dezelfde manier maar dan met een veel hogere resolutie.

Verbeterde beeldstabilisatie

Ook de beeldstabilisatie is verbeterd ten opzichte van de GH4. De GH5 maakt gebruik van Dual I.S. door de stabilisatie in de lens te combineren met de stabilisatie in de body.

Product (p)review Tweakers > Lees hier verder


<< Ga hier terug naar Apollo is Panasonic Lumix Experience Store

Firmware-update Panasonic Lumix DC-GH5

Lees verder hieronder of Klik hier

Panasonic heeft een uitgebreide firmware-update voor de Lumix DC-GH5 aangeboden. Firmware versie 2.0 zal de prestaties van deze camera naar een nog hoger niveau zal tillen. Na gesproken te hebben met prominente fotografen en cinematografen wereldwijd die de GH5 hebben gebruikt, heeft Panasonic onderzocht welke functies gebruikers zochten en wat de update derhalve moest bieden. Dit heeft ertoe geleid dat deze verbetering niet alleen een firmware-update is, maar ook een uitzonderlijke upgrade van de cameraprestaties.

De nieuwe firmware biedt de volgende upgrades:

1. Compatibiliteit met Lumix Tether-software voor pc

De nieuwe firmware maakt het mogelijk om met de GH5 tethered opnames te maken via USB in combinatie met geïnstalleerde Lumix Tether-software voor pc’s. Gebruikers kunnen de camera bedienen door hem met een USB-kabel aan te sluiten op een pc. Het beeld kan dan worden bekeken op een groot computerscherm. Dit is handig tijdens commerciële fotoshoots waarbij beelden continu moet worden gecontroleerd. Met de functies 6K-PHOTO en 4K-PHOTO kunnen gebruikers het maken van video-opnames starten en stoppen via tethered opnames. Verder is het mogelijk de map te kiezen waarin de beeldbestanden op de pc moeten worden opgeslagen.

2. Verbeterde autofocus

De autofocus (AF) is verbeterd voor het fotograferen van onderwerpen met weinig contrast. Verbeterde AF Tracking bij het maken van video-opnames. Het aangepaste AF-gebied kan continu worden weergegeven in Multi AF en Custom Multi AF tijdens live-view. Het AF-gebied kan in Multi AF van de ene naar de andere rand (zij-, boven- of onderkant) worden verplaatst. Het beginpunt van AF-vergrendeling kan in het live view-scherm vooraf worden ingesteld bij gebruik van AF Tracking. Het AF-gebied kan worden verplaatst als de ontspanknop half is ingedrukt of tijdens het maken van opnames in de Burst-modus, 6K-PHOTO en 4K-PHOTO.

3. Verbeterde prestaties in 6K-PHOTO1 en 4K-PHOTO

De wachttijd tot de volgende reeks burstopnames kan worden gemaakt na 6K-Burst en 4K-Burst is verkort tot minder dan de helft van de tijd. Loop Recording is nu mogelijk in 6K-PHOTO2.

4. Extra ALL-intra video-opnamemodus

De 4:2:2/10-bits ALL-Intra video-opnamemodus is toegevoegd aan 4K/FHD video3.

5. 4K HDR-video-opnames

Foto Stijl is uitgebreid met HLG (Hybrid Log-Gamma). HDR (High Dynamic Range) is een modus die zowel de lichte als donkere delen in een beeld weergeeft, waardoor het beeld er net zo uitziet als het menselijk oog het zou waarnemen. De camera legt videobeelden vast met een speciale gammacurve die compatibel is met ITU-R BT.2100 en gebruikers kunnen nu Hybrid Log-Gamma (HLG) kiezen in Photo Style. Er is een 4K HLG-opnamemodus met een lage bit-rate toegevoegd. Dit betekent dat beelden kunnen worden weergegeven op AV-apparatuur die compatibel is met het HEVC-compressieformaat, zoals de 4K HDR-televisies van Panasonic.

6. Verbetering van de Anamorfische video-opnamemodus

Er is een Anamorfische modus (opgenomen in HEVC) met hoge resolutie toegevoegd. Hiermee kunnen video-opnames worden vastgelegd in 18 miljoen effectieve pixels. Anamorfic Desqueeze Display is toegevoegd. Hiermee kunnen vergrote beelden in Cinescope-formaat worden bekeken tijdens het maken van opnames met een 2.0x of 1.33x Anamorfische lens. Verder is Video Guide Line toegevoegd. Hiermee kan het beeld tijdens het maken van video-opnames in verschillende verhoudingen worden weergegeven, zoals Cinescope, 16:9 en 1:1. Deze functie kan behalve in de Anamorfische modus ook in andere video-opnamemodi worden gebruikt.

7. Verbeterde Body I.S. (beeldstabilisator)

De optie [I.S. Lock(video)] is toegevoegd. Deze functie compenseert voor trillingsonscherpte bij een vaste kijkhoek. Daarnaast is een nieuwe correctiemodus voor trillingsonscherpte toegevoegd, die optimaal corrigeert bij gebruik van een 2.0x of 1.33x Anamorfische lens.

8. Correctie van witbalansinstelling

Als de K (Kelvin) waarde werd gewijzigd na het aanpassen van de kleurtemperatuur met witbalanscompensatie op twee assen, werd de instelling gereset. Deze bug is opgelost.

9. Verbeterde gebruiksvriendelijkheid van Time Lapse Shot

De tijd tot het einde van de opname en het aantal vast te leggen beelden worden weergegeven op het stand-by scherm.

10. Verbeterde gebruiksvriendelijkheid van Power Save LVF

De Power Save LVF kan nu in alle stand-by weergaveopties worden gebruikt.

11. Draadloze functies

De functie Bluetooth Remote Control kan worden gebruikt in combinatie met de Image App, die tegelijk met de release van de GH5-firmware wordt geüpdatet. Als de camera op het moment van uitschakelen beelden nog niet volledig heeft overgezet, start de Auto Transfer-functie het overzetten opnieuw als de camera weer wordt aangezet.

12. Andere verbeteringen

In Playback Zoom en Multi Playback kan met een Fn-knop een classificatiefunctie worden gebruikt. De volgende functies kunnen worden toegewezen aan Fn-knoppen: Constant Preview, 6K/4K-PHOTO Bulk Saving, Min. Shtr Speed, RAW Processing, Rec/Playback Switch, Destination Slot en Mic Level Adj. De Disp.-knop kan worden vergrendeld. In Relay Rec kwam het voor dat het bestandsnummer van de video niet kon worden gereset. Deze bug is opgelost. In Relay Rec kwam het voor dat het bestandsnummer van de video werd gereset na het formatteren van de SD-geheugenkaart. Deze bug is opgelost. In Backup Rec kwam het voor dat het bestandsnummer zelfs niet kon worden gereset na het gebruiken van de resetfunctie. Deze bug is opgelost. De beeldkwaliteit na het toepassen van de volgende instellingen is verbeterd: Extended low ISO, i.Dynamic (Intelligent D-range Control) en Highlight Shadow.