Naar boven

LED TV

Wat is LED TV nu eigenlijk?

Wat ze in de marketing ‘led tv’ noemen is niet iets anders dan een LCD TV maar een variant ervan. Een lcd-paneel maakt het beeld, maar dit is alleen zichtbaar als er licht doorheen schijnt.  In een lcd televisie zit daarom altijd achtergrondverlichting, in het engels ‘backlight’.

Voorheen

In de meeste televisies is deze achtergrondverlichting opgebouwd uit enkele CCFL lampen, vergelijkbaar met TL verlichting. Deze Cold Cathode Fluorescent Lamp heeft een aantal eigenschappen wat deze goed bruikbaar maakt voor deze toepassing: er wordt maar weinig warmte geproduceerd, en hij kan relatief dun gemaakt worden.

Voordelen van LED backlight

De reden waarom de CCFL lampen worden vervangen door een achterwand van led’s heeft een aantal redenen. Dit zijn voordelen op het gebied van dikte, energieverbruik en warmte-ontwikkeling, maar LED biedt ook mogelijkheden om de beeldkwaliteit te verbeteren.

Energieverbruik en warmteontwikkeling

De gebruikelijke CCFL lampen verbruiken meer stroom dan LED’s, waardoor de televisie minder energie verbruikt. Bovendien zijn LED’s effectiever in het uitzenden van licht, waardoor er minder warmte vrij komt, wat de opbouw in een tv gemakkelijker maakt.

Dun

Iedereen wil een zo plat mogelijke tv, maar de combinatie van CCFL lampen met LCD paneel levert fysieke grenzen op. LED’s zijn een stuk kleiner, waardoor de dikte nog verder verminderd kan worden.

Egaal licht

Omdat er (heel) veel led’s worden gebruikt verdeeld over een groot oppervlakte hebben led-televisies minder last van een afwijkend contrast aan de randen. Ook is de witte verlichting nauwkeuriger in te stellen.

Hoger contrast, dieper zwart met Local Dimming

LED’s bieden meer voordelen dan “klein en zuinig”.

Voor een goede lcd-televisie zijn aan aantal factoren van belang, waaronder een hoog contrast en een zo donker mogelijk zwart. En daar komen de problemen met de backlight: voor helderheid en contrast zou deze sterk moeten schijnen, maar voor diepe zwart-tinten juist niet.

De truc die bij LED tv’s wordt toegepast is dat in de lichte gedeelten van een (film)beeld de achtergrondverlichting fel schijnt, maar tegelijkertijd in donkere gebieden de achtergrondverlichting dimt. Dit geeft een bijna oneindig ‘dynamisch’ contrast, omdat diepzwarte beelden simpelweg niet verlicht worden.

Door de grote voordelen van LED – dunner, energiezuiniger, betere beeldkwaliteit is deze TV al enige tijd op grote schaal verkrijgbaar en gewild bij de consument.