Naar boven

QLED of OLED?

De voordelen op een rij

Wat is voor mij persoonlijk de beste optie?

Zeer regelmatig vragen we onze klanten in de winkel ernaar maar het blijkt dat meningen over wat beter zou zijn nogal verschillen van elkaar. Ook, bestaat er soms onduidelijkheid over de werking en technieken van beide type TV’s.

Mijn persoonlijke voorkeur

Het blijkt verder iedere keer weer dat u simpelweg een persoonlijke voorkeur heeft voor wat prettiger kijkt, mooier of misschien wel beter is als u de vergelijking maakt. We hebben daarom besloten de voordelen op een rij te zetten om u te informeren zodat u weloverwogen de keuze kan maken voor een OLED of QLED TV bij Apollo. Onderstaand selecteert u verder het model naar keuze en bekijkt u deze direct in de webshop van Apollo. Veel plezier bij het maken van de keuze! 

Verschillen in techniek

OLED vs QLED

De pixels van een OLED TV bestaan uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Omdat elke pixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig zoals bij LED TV’s. Hierdoor is het scherm van een OLED TV nog dunner dan een LCD LED Scherm, dat wel achtergrondverlichting nodig heeft.

Bij QLED schermen wordt gebruik gemaakt van een LED beeldscherm, waar een speciale laag met nanokristallen over het LED-panel heen wordt geplaatst. Deze nanokristallen noemt Samsung Quantum dots, en daar komt de Q vandaan. Door het gebruik van vernieuwde Quantum dots zijn zowel de kleurweergave als de lichtefficiëntie sterk verbeterd. QLED is dus -zeg maar- een upgrade van de LED-technologie.

Techniek vergeleken

Zwartwaarde en contrast

OLED vs QLED

Bij een OLED scherm kan iedere pixel afzonderlijk aan- of uit worden gezet. Dit geeft een mooi contrast in scenes waarbij zowel donkere als heldere beelden worden getoond. Denk hierbij aan een sfeervolle nachtscène, de hemel toont echt zwart is en de maan wordt fel weergegeven.

Een QLED-scherm heeft niet de mogelijkheid om iedere pixel individueel aan- of uit te zetten. Achter het QLED scherm zitten kleine lampen die de techniek van OLED proberen na te bootsen. Het moet gezegd, in de praktijk gaat het steeds beter, maar OLED blijft op dit vlak nog steeds de betere.

Kleurweergave en helderheid

De combinatie van het aantal kleuren en maximale helderheid bepaald de kleurweergave van een TV. Bij HDR video’s wil je een zo hoog mogelijk kleur volume zodat verschillen echt van het scherm af spatten.

OLED vs QLED

Bij een OLED scherm ligt de maximale helderheid lager. Vooral in een verlichte kamer valt dit op.
QLED TV’s blinken hier juist op uit. De maximale helderheid ligt echt veel hoger en ook in verlichte kamers blijft de helderheid zeer hoog.

Kijkhoek

Als je met veel mensen TV kijkt, wil je er zeker van zijn dat iedereen goed beeld heeft. Hoe verder je links of rechts van het scherm zit, hoe meer je last ondervindt van beeld en / of kleurvervaging.

OLED vs QLED

OLED-schermen hebben een uitstekende kijkhoek en pas wanneer je meer dan 90 graden links of rechts van je tv zit, merk je dat de kleuren en helderheid minder worden.
QLED-schermen hebben ten opzichte van een OLED-scherm een minder brede kijkhoek. Vanaf 50 graden zal je merken dat de kleuren en helderheid achteruit gaan.

Reflectie 

Kijk je vaak overdag tv of kijk je graag in een helder verlichte kamer? Houd er dan rekening mee dat sommige tv’s dan reflectie geven.

OLED vs QLED

In het algemeen hebben OLED TV’s meer last van omgevingslicht. Hierdoor kan een lamp of zonlicht weerspiegelen op het scherm.
Het speciale laagje en achtergrondverlichting op het scherm van een QLED TV echter voorkomt vervelende weerspiegelingen op het scherm.

Ik kom zelf graag eens kijken in de winkel

Heeft u advies nodig over uw keuze voor een TV? Wij nodigen u graag uit in onze winkel op Korte Promenade 5 in Almere stad om de OLED en QLED TV te kunnen laten zien aan u, te beleven en de voordelen van ieder model met u te bespreken.

We staan voor u klaar!

U kunt ons altijd mailen via het mailadres support@apollo.nl of tijdens openingstijden bellen via het telefoonnummer 036 533 9099