OLED TV
Wat is OLED TV?
Op deze pagina proberen we helderheid te verschaffen over OLED TV.
Diode
Oled bestaat uit een aantal kleine diodes (lampjes). Een diode is een zeer kleine bron van licht met een organisch bestanddeel dat zelf licht geeft. Deze techniek gebruikt dus geen achtergrondverlichting omdat de beeldpunten (pixels) zélf licht geven wanneer er een elektrische lading doorheen gaat.
Dun
Dankzij een dun kleurenfilter (RGBW) en het aanpassen van de intensiteit van een diode kunnen de kleuren weergegeven worden. Lcd led tv’s maken zoals hierboven aangegeven gebruik van achtergrondverlichting en kunnen daardoor ook niet zo dun geproduceerd worden als oled tv’s. De pixels van oled tv’s geven dus zelf licht.
Oled staat voor Organic Light-Emitting Diode en is een displaytechniek die dunnere schermen mogelijk maakt die ook nog eens minder stroom verbruiken en een hoger contrast te bieden.
Passive-Matrix (PMOLED) en Active-Matrix (AMOLED)
Op dit moment zijn er twee oled-technieken; Passive-Matrix (PMOLED) en Active-Matrix (AMOLED). De tweede techniek wordt het meest gebruikt in tv’s omdat hiermee pixels individueel aan- en uitgezet kunnen worden.
Daarnaast zijn er nog twee subtechnieken, kijkend naar reeds gelanceerde oled tv’s. Samsung maakte voor zijn eerste oled tv gebruik van een traditionele RGB (rood, groen blauw) pixelstructuur, terwijl LG gebruikmaakt van de WRGB-techniek, ook wel WOLED genoemd, waarbij een vierde (witte) subpixel toegevoegd wordt. Licht schijnt bij deze laatstgenoemde techniek door een filter om de RGB-kleuren te creëren, wat volgens de Koreaanse fabrikant voor een hogere helderheid zorgt.
Voordelen OLED
Er zijn een aantal voordelen te benoemen.
Ten eerste zijn oled tv’s heel dun. LG heeft het zelfs al voor elkaar gekregen om een oled tv van een millimeter dun te maken, als een schilderij aan de muur dus. Dit betekent dat een oled tv ook een stuk lichter is en bovendien is een oled tv energiezuiniger dan een lcd tv. Het grootste voordeel zien we echter terug in de beeldkwaliteit. Oled tv’s zorgen voor wijdere kijkhoeken waarbij het contrast niet verloren gaat maar bovenal kan door het individueel in- en uitschakelen van pixels een oneindig groot contrast weergegeven worden. Zwart is diepzwart, wit is intens wit en daar tussenin zijn meer kleurgradaties mogelijk.
Snellere reactietijden
Ook hebben oled tv’s snellere reactietijden wat zorgt voor een soepele weergave van snelle bewegingen, en bovendien kan de helderheid hoger liggen dan bij lcd led tv’s. Dit laatste punt is echter nog niet helemaal bereikt; de nieuwste oled tv’s liggen qua helderheid nog achter op de nieuwste lcd led tv’s met quantum dot-technologie en HDR-ondersteuning.
Zie hier ook QLED TV
Verschil